EV YAPIMI KADİRLİ NAR EKŞİSİNİN MACERASI
Çeşidi ne olursa olsun aldığınız köy ürününün tadı, aroması, rengi ve elbette kalitesi her şeyden önce bitkinin yetiştiği bölge ve iklimle alakalıdır. Köy mahsulü nar ekşisinin elde edildiği narlar, Osmaniye’nin Kadirli ilçesi sınırlarında bulunan ve Toroslar’ı kuzeyden güneye geçen Savrun Çayı Vadisi’nin orta ve üst kısımlarında, ortalama 450-500 metre rakımda yetişmektedir. Bu bölge mikroiklim özelliği gösteren bir bölge olduğu için yaz kış bol yağış almakta, dolayısıyla ürünü yetiştirirken dışarıdan bir gübre veya hormon müdahalesine gerek duyulmamaktadır. Bu ne demek? Alacağınız üründe herhangi bir ilaç veya gübre kullanılmıyor demektir. Ayrıca narlar kendinden ekşi olduğu için herhangi bir ek katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan doğal bir ekşiliğe sahip olmaktadır.
Günübirlik toplanan narların dilimlenip çırpılması ile nar ekşisinin yolculuğu başlar. Bu süreç tamamen elle yapılmaktadır ve çırpma işleminde asla makine kullanılmaz. Zira makine kullanımı nar ekşisinin tadını, aromasını, kıvamını bozar. Tamamen geleneksel yöntemlerle yapılan çırpma işleminden sonra elde edilen kıpkırmızı taneler torbalara doldurulur ve ezilerek suyu çıkarılır. Narın suyu elde edilirken aromasının bozulmaması adına kesinlikle su veya başka bir katkı katılmaz. Zira iyi nar ekşisinin sırrı hiçbir katkı katılmamasındadır.
Nar suyu elde edildikten sonra daha zahmetli bir süreç başlar. Büyük kazanlara alınan nar suyu, orta şiddetteki odun ateşinde sık sık karıştırılmak suretiyle 4 ila 6 saat arasında kaynamaya bırakılır. Bu sürecin sonunda asıl ustalık devreye girer. Renk ve kıvam bakımından ideal olgunluğa erişmesi için nar ekşisi kazanın üzeri örtülerek en az 24 saat dinlenmeye bırakılır. Soğuyan nar ekşisi süzülerek bir kiloluk kilitli kapaklı şişelere doldurulur ve sofralardaki yerini alır.
Evinize ulaşan nar ekşisinin macerası bu. Şimdi sağlık kaynağı olan bu ürünü sofralarınızdan eksik etmemek düşüyor sizlere. Sağlıcakla ve afiyette kalın efendim.
www.koydenbahceden.com